SE & GÖRA | STUGUTHYRNING | KOMMUNIKATIONER | ÄTA | HANDLA | HISTORIK | ALLMÄNT | HEM
 

Skärgårdslinjen 2019

  Skärgårdslinjen i Gryts skärgård

Skärgårdslinjen
   Sedan 2004 trafikeras den östgötska skärgården av reguljär båttrafik och det gör det möjligt att besöka Harstena och andra öar på ett enkelt och smidigt sätt. Projektet Skärgårdslinjen startades med stöd av EU men är nu en etablerad verksamhet på egna ben.

Skärgårdslinjen gör det möjligt att båtluffa i Arkösunds, St Annas och Gryts skärgårdar och det är en efterlängtad möjlighet som öppnar dörren till ett svenskt sommarparadis. Man kan konstatera att det här är en fantastiskt vacker bit av Sverige och som nu gjorts tillgänglig för en bredare publik eftersom man nu utan egen båt kan komma ut till de vackra öar, kobbar och skär som ligger här och väntar.

Den östgötska skärgården är idag väldigt oexploaterad och orörd, det finns plats för alla - men givetvis är det viktigt att man tar sitt ansvar och visar hänsyn. Naturen med den fantastiska faunan är en stor attraktion, men självklart lockar det även att bara komma ut och bada och sola i den fina miljön.

Skärgårdslinjen har tre startpunkter och dessa är Arkösund, Tyrislöt och Fyrudden och från samtliga dessa är det möjligt att nå Harstena. Harstena är den kanske mest kända och mest besökta ön sedan tidigare men nu får man också möjlighet att se lite mer av skärgården på vägen. Harstena fungerar även som en knutpunkt där det är möjligt att byta båtlinje.

Boende
   Vanligast är att endast göra en dagsresa i skärgården, men det är också populärt att stanna en eller två nätter på någon av öarna längs turen. Det finns möjlighet att boka boende dygnsvis på t ex Harstena (Onlinebokning, tel 0123-420 50) och man hinner då uppleva lite mer än man hinner på de drygt två timmar som ett vanligt besök över dagen varar.

Det finns olika varianter på denna typ av minisemester i skärgården, det vanligaste är att stanna en natt på Harstena och sedan resa tilbaka hem dagen därpå. Vill man stanna lite längre i skärgården bokar man antingen två dagar på Harstena eller så bor man sista natten på exempelvis Aspöja längs röda linjen eller på Ämtö (Onlinebokning, tel 073-4433448) längs gröna linjen.

För mer information om Skärgårdslinjen besök www.skargardslinjen.com eller för att se turlistan till Harstena se sidan Turbåtar.

 
KOMMUNIKATIONER

Turbåtar
Skärgårdstrafiken
Taxibåtar
Ankringsplatser
Vägbeskrivning
Post & Tele

Copyright © 1999 Harstena Turistservice