SE & GÖRA | STUGUTHYRNING | KOMMUNIKATIONER | ÄTA | HANDLA | HISTORIK | ALLMÄNT | HEM
  Naturen
  Harstena, fiskeläget med sin speciella kultur, längst ut i havsbandet lockar många besökare att återvända år efter år. Kanske för att träffa de människor som bor där, se fiskare vända hem med dagens fångst eller insupa anblicken av de karakteristiska skärgårdsstugorna och båthusen kring fiskehamnen. Eller är det kanske för att söka naturupplevelserna där flora och fauna ger många intressanta upplevelser och årstidernas växlingar känns tydliga och påtagliga.

Sommaren
Sommaren
   Sommaren lockar till strövtåg och sköna dagar vid klipporna kanske med fiskespöet i handen. Abborrfilé med den första kantarellstuvningen och blåbär med mjölk hägrar. Många konstnärer har försökt fånga ljuset över de låga skären och fascinerats av horisonten där himmel och hav flyter samman i oändlig rymd. Att stå vid havet en sensommardag med bländande solljus och frisk höstkyla är att uppleva en brytningstid.

Hösten
Hösten
   Hösten kan växla från klara dagars mjuka tystnad i en stilla vik till dagar då dånet hörs från havets häftiga vågor och kaskader slår mot hällar och stränder. Hösten ger en stark känsla av naturens kraft och mäktighet. Flyttfåglarna gör sig resklara utan almanacka, de vet att det är september. Flugsnappare, rörsångare, sädesärla och svarthätta är några av de som lämnar oss för att åter komma tillbaks i vår.

 
Vintern
Vintern
   Vintern i skärgården kan ge pinande vindar kring stugknuten och strapatsrika färder över isarna på väg till fisket eller fastlandet. Snön driver ihop i lä och skulpterar om landskapet. Skidor och skridskor kan då vara bästa fortskaffningsmedlet. Vintern erbjuder starka upplevelser för den som vågar utmana väder och vind.

Våren
Våren
   Våren kommer med ljusnande dagar. Du kan gå ut och se solen stiga ur havet en tidig morgon. Plötsligt har flyttfåglarna återvänt och utifrån havet kan man höra alfåglarnas och ejdrarnas karakteristiska rop. Känn inspirationen till strövtåg i markerna där växtligheten får ny kraft av värmen från solens strålar, och bin och humlor vaknar.

 
SE & GÖRA

Sevärdheter
Översiktskarta
Naturen
Gryts skärgård
Bad
Fiske
Paddling
Sälsafari
Vedeldad bastu
Guidade aktiviteter
Midsommarfirande

Copyright © 1999 Harstena Turistservice