SE & GÖRA | STUGUTHYRNING | KOMMUNIKATIONER | ÄTA | HANDLA | HISTORIK | ALLMÄNT | HEM
  Sevärdheter
 
Harstena by
Harstena by
   Hela ön är i sig en sevärdhet med sin genuina skärgårdsbebyggelse. De äldre husen har anor från 1700-talet. De flesta ligger på bergen i en ring kring Slätten som är en äng som fortfarande slås. Detta trots att kreaturen har flyttat in till fastlandet och bara kommer ut till Harstena på sommarbete.

Trankokeriet
Trankokeriet
   Som en påminnelse om gångna tider står det gamla trankokeriet kvar på en udde ut mot havet. Man klubbade säl, en metod som använts sedan urminnes tider, inte bara här utan på många håll i världen. Säljakt är idag inte tillåten men fortfarande finns många minnen från den tiden bevarade. Under sommaren är trankokeriet öppet alla dagar kl 11.00 - 15.00. Se nr 8 på översiktskartan.

 
Näckrosorna
Näckrosorna
   Sevärt är också de röda näckrosorna i Djupdalen, den lilla sötvattenstäkten på öns östra sida. Se nr 6 på översiktskartan. Det är en rent märklig syn att se de sällsynta blommorna där de flyter i stort antal på vattnets yta, bladens frodigt gröna cirklar och de klart röda blommorna.
Fler bilder Fler bilder

Byskolan
Byskolan
   Skolhuset byggdes 1921. Dessförinnan bedrevs undervisningen i husen i byn. Skolverksamheten lades ner 1965 och nu används byggnaden som samlingsplats och ett museum har inrättats i byskoleföreningens regi. Där illustreras byns historia med gamla bruksföremål och dokument samt ett stort antal fotografier. Under sommaren är museet öppet alla dagar kl 11.00 - 15.00. För mer information se www.harstenabyskola.se och för att hitta se nr 7 på översiktskartan.

 
SE & GÖRA

Sevärdheter
Översiktskarta
Naturen
Gryts skärgård
Bad
Fiske
Paddling
Sälsafari
Vedeldad bastu
Guidade aktiviteter
Midsommarfirande

Copyright © 1999 Harstena Turistservice