|
Februari 2025
|
|
På vintern är konturerna av öar och skär annorlunda, avlövade träd och kanske snötäckta. Båten går ibland över spegelblanka fjärdar, ibland i häftiga vågor. Vid bryggan på Harstena kan du lämna matsäcken tills du behöver den. Du är nästan ensam på ön och de som bor här har mat hemma. Gå en runda mot byn och stanna till vid pumpen. Husen ligger runt om, placerade på bergknallar för att inte ta ”Slätten” i anspråk. Bylaget bestämde var husen fick byggas. Korna behövde foder till vintern och vi barn fick inte leka och trampa ner gräset, så att det inte gick att slå det till midsommar. Tar du stigen ner mot sjön och går över spången kommer du till ”Grunnera” med sjöbodar som är placerade nära vattnet. Det skulle vara lätt att bära in redskap som skulle lagas och förvaras. Tänk dig hur det kunde sjuda av idogt arbete när ålhommorna skulle byggas om för att passa till årets nya fiskevatten! Först var man ute och lodade och mätte upp för rep och flöten och försökte se hur bottnarna såg ut. Det måste vara lugnt och en bit sälspäck gjöt olja på vattnet. På en brädbit ritade man upp måtten och sen hem för att bygga om en lämplig homma, och vänta på bra väder för att sätta. När du går här kan du också hitta tid till att fundera över egna förfäder och hur livet såg ut där du hade dina rötter. Ta vara på känslan av att få varva ner och hoppas lunchkorgen bjöd på enkla smörgåsar utan plastfodral och till det en kopp termoskaffe. Lyssna efter de första försiktiga vår drillarna. Jag har hört en och annan!
|
Januari 2025
|
|
Mörkaste tiden har passerat och minut för minut ljusnar det både morgon och kväll. Nu är det snart dags att pröva att vinterså de grönsaker som inte är så känsliga för kyla. I med fröna i små byttor, lägga över lite snö om det finns och sätta ut dem i en plastback med lock, vid en skyddad plats. Där kan man lufta om det blir för soligt i vinter. Det är alltid roligt att sätta fart på det gröna. December var ljus och mild, ingen snö eller is, men nu kommer kylan och då är det skönt med vedspisen och kakelugnen. Förr klarade man sig med vedeldning men på morgonen var stugan kall. Harstena har ju haft bofast befolkning länge. Om det blir kristider har folk på ön goda förutsättningar att kunna leva ett drägligt öliv, om det finns fisk i sjön och ved i skogen. Fågel och säl var viktiga proteinkällor när jag var barn och innan elen kom till ön 1945 konserverades mycket kött och förvarades så till kommande behov. Fisk saltades eller torkades också, och jag minns torkad fisk på stänger utanför Georgs saltbod. Bra metoder som vi inte tar oss tid att använda så mycket nuförtiden.
|
MvH Gunni Lindkvist
gunni@harstena.se
|
|
|
|
|