SE & GÖRA | STUGUTHYRNING | KOMMUNIKATIONER | ÄTA | HANDLA | HISTORIK | ALLMÄNT | HEM
  Loggboken 2023
 
År:   2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017
  2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009
  2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001
  2000 | 1999 | 1998

December 2023
   Fortsatt ruskväder, eller är det som det vanligtvis känns så här års? Det blir knappast några långpromenader, snarare tända i vedspisen så värmen sprider sig i stugan. Många hus att tappa av vatten i driver ändå på arbetet innan kylan kommer på allvar, och dagarna är korta! ”Ms Ellen” ligger i Valdemarsvik över vintern, och bjöd i år in till Julbord ombord. Det blev uppskattat med hemlagad mat och en tur ut på Valdemarsviken i decembernatten! Snön kom tidigt i år i två omgångar och man behöver bråddar under skorna för att ta sig fram. Vattnet har inte varit så högt ännu, ca 50 cm över.

November 2023
   Höstlov ”Tid tillsammans” samlas kring slöjdaktiviteter som inriktar sig på att göra saker tillsammans med familjen.
Att slöjda handlar om att lära sig konstruera, och använda både huvud och händer.” Man blir dum i huvudet om man aldrig lär sig arbeta med händerna”, sa någon. Inte alla fattar varför ungar ska lära sig göra en smörkniv eller barkbåt eller sticka. Det är sinnligt arbete som rymmer koordination, praktisk matematik, materialkunskap, hantera verktyg, hitta kreativa lösningar. Tex. att själva kunna fålla upp ett byxben eller kjol som har släppt i fållen. Eller laga en vante och socka i stället för att slänga och belasta miljön. Kan man inte själv slöjda blir det kanske ännu roligare för barnen om de får chans att hjälpa föräldrarna?
Planera veckan så det finns material, saker att lappa, stickor och garn, knivar för att tälja, laga mat vid grillen. I skogen hittar du grenar till metspön, tag med metkrokar. Kan det bli abborre med trattkantareller till middag? Om inte går det lika bra med falukorv! I stugor med vedkamin blir det trivsamt att slöjda vid köksbordet! Om du skurit dig i tummen kanske du istället kan gå ut och skissa på ett motiv från sjön eller de röda bodarna på ”Grunnerna”. Det kan ge fortsatt arbete flera kvällar kring härden. Tag med tusch eller färger!

Oktober 2023
   Visst är det fint med dessa klara höstdagar! Nu har vi fått många soltimmar som kompensation för den regniga sommaren. Det är mycket nu, att få ordning på efter en fullspäckad turistsäsong! Och säsongen i trädgårdslandet har gett i stort sett allt vi kan behöva av grönsaker under året. Målet är att hinna så och skörda det som jordplätten förmår att producera. Ett delmål är att snabbt få i gång de grödor som gror tidigt på våren, ett annat att i rätt tid så de sorter som kan tåla vinterkyla och plockas innan snön (eller under snön om man täcker), tex persilja, morötter, grönkål, mangold, purjolök. Även båtarna ska ha sin skötsel och Ellen ligger på varv för att botten målas och få bogpropeller monterad. Kanske blir det också julbord från Valdemarsvik i år!

September 2023
   Nu har restaurangen, bageriet och handelsboden stängt för säsongen, men våra båtar går fortfarande för chartrade turer och konferenser och bröllop. Vädret är lite stabilare. Vi har ännu gäster i stugor och tar man med en middagsgryta att värma och grillar en korv till lunch så går mathållningen galant. Nu har man gott om plats på ön och bastun är oftast ledig att boka med kort varsel. Vi börjar ställa i ordning för höst och rusta båtarna för vinterförvaring. ”Stellabåten” står på tur att tas upp för vinterförvaring ”snurrökan” är på land och ska få en genomgång. Träbåtar behöver inte alltid vara blankstrukna men det krävs att trävirket hålls i trim.
Jag skördar i trädgårdslandet, morötter, mangold, lök, tomater, potatis, pumpa. Det blir mycket gott av det, bl. a tomat och äppelchutney. Gurkan är försenad i år men växer till nu, när vi fått soliga sensommardagar.

Augusti 2023
   Sommarperioden lider mot sitt slut och i augusti har det varit mycket varierande väder. Vi har inte fått några större skyfall men regn i måttliga mängder. Torkan i början av säsongen kompenserades och nu finns svamp i skogen, och gräset växer. Flunderfisket gick inte bra och det här året är första gången vi fått köpa flundra från västkusten. Ingen rolig utveckling. Fortfarande har vi gäster som bor i stugor och föredrar det lugnare tempot på ön.

Juli 2023
   1:e juli kom hösten! Blåsigt och regnigt och kallt efter att det varit tropiska nätter och 23 grader i vattnet. Nåja temperaturen är väl ganska normal men blåsten inspirerar bara de som vill hissa segel och dra ut i äventyret. Går man i gryningen med västligvind kan man nå Gotland till förmiddagskaffet! På Harstena går man till bageriet. Ja, många springer dit, och tillbaka också med en papperspåse med godsaker i. Vi har välbesökta promenadslingor runt byn och ut till Flisfjärden. Vi kollar blåbären nu, det har varit otroligt varmt. Bären är små och kanske inte klarar torkan. Nu har vi börjat fiska och än så länge går det bra med flundrorna. Vattentemperaturen kan spela spratt och det är svårt att förutspå om de går ut på djupare vatten. Feta och fina är flundrorna dock, så det är inte ont om musslor. Sälsafari är igång, och Ellen och Svanö går varje dag nu från Fyrudden och Arkösund, hela sommaren.

Juni 2023
   En ganska märklig start på våren med svinkalla nätter och hyggligt varmt de flesta dagarna. Det fungerar inte så bra för grönskan som tar det lite försiktigt i starten. Undrar just hur blåbärsblom och lingon klarat frostnätterna. Och äpplen och päron. Det kommer snart att visa sig. Vissa örter tycks inte bry sig utan utvecklas som de alltid brukar göra efter årstiden. Lök är bland det härdigaste vi kan se, ramslök, kaiplök, vitlök och gräslök är fullt utvecklad. Nu sitter jag vid förstukvisten med en skottkärra full med topplök som ska tas om hand och förvällas och frysas i små förpackningar till årsbehovet. Det är den första riktigt stora skörden som måste räddas. Restaurangen har öppnat för några grupper och Ellen och Svanö går stundom i närområdet och har varit ända upp till Nyköping, över Bråviken och en bra bit till. Sommaren är på gång!

Maj 2023
   Harstena är ett idealiskt resmål för barnfamiljer, och har många överraskningar i beredskap som inte bör missas. Guidad tur i byn: byggnaderna i byn och hamnen har mycket att berätta – historiskt, och med skildringar om hur man levde förr i gamla tider.
Eller gör en egen rundtur: följ en stig genom skog och mark, , en spännande promenad väl värd att upptäcka för både unga och gamla. Stigen leder över knotiga trädrötter och flera ihåliga ekar får barns ögon att lysa. Vem bor där? Vad finns i marken runt om? Skogen erbjuder gott om öppna ytor för barn att leka och ha kul.
Mitt trädgårdsland ger det bästa av det som är i säsong just nu. Gräslök , jordärtskocka, persilja, lök, vitlök, sallad, grönkål, rädisor, vad mer kan man begära ? Jordgubbarna blommar, rödbetor, sockerärtor och tomater är på gång och gurka och pumpafrön har kommit i jorden. Potatisen är satt också. Den sista helgen var det verkligen snabbstart med många stugbokningar och mycket som skall fungera runtomkring. Skärgårdsbåtarna har också börjat köra chartrade turer och har rustats.

April 2023
   Vi fick starta våren med köldgrader och snö, men riktigt soligt. Snödroppar och krokus blommar och påskliljor är på gång i snön i backarna. Den gamla sorten med dubbla blommor lyser redan gult. I trädgårdslandet breder svalört ut sig och behöver rensas bort, torkas och komposteras för att ge näring åter nästa år. Nu är det roligt att se vad som frösått sig, de plantorna är oftast tidiga, som sallad och rädisor. Det är snart tid att sätta på vatten i de stugor som haft avstängt under vintern. Men ännu är det rejält kallt på nätterna. Man får hämta vatten och använda utedasset. För mig som är uppvuxen med det är det inget konstigt. Och man får klä sig efter väder! Ett vet vi ändå, våren segrar! Nu är det också tid att ställa i ordning husen för de som bokat tidigt, det verkar vara mer bokningar än vanligt på vårkanten och bastun är redan bokad också.

Mars 2023
   Tid att börja planera vårsådden. Grönkål, jordärtskocka, persilja, gräslök, topp lök och purjolök är pålitliga följeslagare, de verkar tåla det mesta och övervintrar bra. Hackas och blandas ingredienserna så blir det till en grön vårlig soppa! Under vintern får vi hålla till godo med frysta små paket med grönsaker, minst 200 förpackningar, kanske mer, går åt. Med potatis, fisk och viltkött därtill så är vi ganska nära naturahushållning. Och glädjen av att odla och se det växa får jag på köpet. Nu börjar det också bli dags att sätta färjan i sjön för transporter som väntar. Många verkar vilja boka stugor tidigt i år.

Februari 2023
   Redan lite ljusare tider. Det känns så när solen skiner. Tankarna går till våren, jag tycks inte vara för gammal för att planera framåt. Det blir snart dags för abborren och siken att söka sig in på grundare strandvatten eller under isen om det ligger i vikarna. Då kan det ge ett gott vårfiske under en kort tid innan isen går upp. Men i år har vi ingen is här. Det finns tillräckligt med forskningsresultat från olika håll i världen för att försvara de stora moderfiskarnas fortlevnad. De producerar större romkorn och mer livskraftiga yngel än de mindre fiskarna. Man kan se vilka flundror som har stor romsäck och de får gå tillbaka. Det är alltid lika spännande att provfiska och se hur de nya vattnen för året artar sig. Skiftena kommer tillbaka var åttonde år och på den tiden har mycket hänt. De få återstående fiskarna är väl förtrogna med förändringar i naturen under olika årstider.

Januari 2023
   Man måste inte åka 100 mil för att kunna uppleva naturen med alla sinnen. Slå av på takten, klä dig väl, vind och vattentätt, och ge dig sen ut i busväder, det kan förstärka känslan av att klara påfrestningar i livet. Harstena är stort nog att rymma både hårt väder vid öppet hav, och lä i skogspartierna. Skogsfika och att öva överlevnadsteknik med barnen kan kännas som väl använd tid. Sen kanske den vedeldade bastun kan ge en skön kvällsstund, och toppa de mest välbesökta galleriorna i stadsvimlet.

MvH Gunni Lindkvist
gunni@harstena.se

 
ALLMÄNT

Jobba hos oss
Väder
Länkar
Sajtkarta
Loggboken
Var ligger närmsta...?
Om www.harstena.se
Mer information

Copyright © 1999 Harstena Turistservice