SE & GÖRA | STUGUTHYRNING | KOMMUNIKATIONER | ÄTA | HANDLA | HISTORIK | ALLMÄNT | HEM
  Loggboken 2021
 
År:   2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017
  2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009
  2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001
  2000 | 1999 | 1998

December 2021
   Ju äldre jag blir ju mer tycks gångna tider sysselsätta mina tankar. Framåt får de nya krafterna verka. Den kultur som genomsyrade allt arbete på 50-talet hade sina rötter i föregående generationers sysslor. Avsaknaden av häst och maskiner på ön, fick människorna att arbeta hårt med sina muskler. På gamla Harstenafoton kan man se män med välutvecklade muskler, som man bara ser på gym nu för tiden. Man använde sig också av tekniker som var beprövade. Att dra upp en tung båt med hjälp av en talja underlättade om det inte fanns villiga armar i närheten. För att inte tala om att by stången numera tas upp med talja i stället för ”tjugor” och 10 ”gubbar”. Kulturen hålls vid liv. Men nu går livet på Harstena i ett lugnare tempo på vintern. Trädgårdslandet får vänta till våren.

November 2021
   Genom att så några frön i jorden på senhösten, snabbar man på starten för nästa års odlingssäsong. Det kan kännas hoppfullt under vintern. Så här års är det inte så många som vågar sig ut i skärgården men höstlovet lockar och det finns möjlighet att boka stugor över jul och nyår, för en lugnare helg. Östgötatrafiken går som vanligt utom jul och nyårsafton. Bokas senast dagen innan avresan. Fortfarande finns Elofsgården ledig för åretruntboende. Det är ett stort steg att flytta ut. Vi håller på med förberedelser för uppgradering av vår avloppsanläggning, det krävs många transporter med material och hantverkare.

Oktober 2021
   Vi har haft många otroligt fina dagar, och några gäster har fått del av det, medan andra fått känna på vädrets makter. Oktoberjakten gick av stapeln, 5 rådjur fälldes på öarna, och flera getter sparades. Vi har en bock som hänger för att bli mör, minst 35 dygnsgrader behövs innan styckning. Jakten på huvudön blir till Alla Helgons helgen. Ett rådjur har tagits undan till jaktmiddagen. Då steker man i stugorna och delar sen på anrättningarna vid gemensam fest. ”Ellen” har gjort ett par resor till och ska snart läggas in för vintern i Valdemarsvik. ”Stella” står på tur att tas upp för vinterförvaring, ”snurrökan” är på land och ska få en genomgång av motorn. ”Svanö” ligger vid Sandvik, och Färjan är fortfarande i bruk. Sen får den också stå på land till isen ger sig i vår.

September 2021
   Nu har lugnet lägrat sig över ön. Många gäster har besökt oss under säsongen. En och annan hyresgäst kommer fortfarande och bastun används mest i helgerna. Paddlarna tycker om att värma upp muskler och sinne efter tuffa tag mot vågorna. Konferenserna är också avslutade och nu börjar vi se till stugor och bryggor, ett och annat behöver repareras och målas till nästa säsong. Fisket visar fortsatt en nedåtgående trend, och många funderar över hur havet mår. Ryssjorna är upptagna och hård nordväst tog en del redskap. Grönsakslandet har gett stor skörd av det mesta, och potatisen räcker fram till våren. Ogräset växer också och går tillbaka som näring för nästa år. Inte så vackert kanske, men praktiskt.

Augusti 2021
   Flunderfisket gick bättre än förra året men i början av augusti blev det tvärstopp. Vattnet har varit ovanligt varmt hela sommaren och jag funderar på om fisken går ut till temperaturer som passar bättre. Abborrarna sägs vilja ha varmt vatten men de har vi inte sett till så många av. Små abborrar får vi i ryssjorna, så vi lever på hoppet att vi lever till nästa år och får se vad som händer i havet! Vi har fått några laxar och en del sik också. Det har varit en ovanligt varm och skön sommar med enstaka regniga dagar. Säsongen är längre än förra året. Båtarna Ellen och Svanö går till 29 aug och restaurangen är öppen.

Juli 2021
   Sommaren har startat med varierande väder, som somrar ska vara här. Skönt att slippa 40 + grader som i USA! Fisket har artat sig bra, fullmatade flundror, och tillräckligt många till Martin i rökeriet! Det blir spännande att prova abborrfisket och siken. Båtarna går nu varje dag från Fyrudden och Arkösund och säsongen är i full gång. Det är lätt att ta sig ut i skärgården för några dagar eller fram och tillbaka på en dagstur. Vi har nu en liten Elof i familjen och har firat namnsdagen med saft och kanelbullar vid bageriet. När jag var barn bakade alltid farmor Elsa sockerkaka till Elofdagen 30 juni. Hon hade många namnsdagar att baka kaka till! 11 barn som alla hade ett av namnen som började på ”E”.

Juni 2021
   Nu har jag sett en första ejderkull på säkert 15 år! Flera honor tillsammans men inte så många ungar. Hoppas de klarar sig. Varken skarv eller trut finns i någon större omfattning. Trutarna brukar följa oss när vi kör ut med ”Hommekan”, men inte i går när vi satte flundergarn för provfiske. Det har varit varmt i vattnet så flundrorna kan vara fina tidigt på säsongen. Om det finns några? Det har ju varit full högsommarvärme tidigt i år, likaväl som flera ruskdagar med mycket regn - bra för potatisen och grönsakerna! Det växer så det knakar och jordgubbarna blev perfekta. I midsommar var det fullt med glada människor på ön, trots en regnskur! Fullt i hamnen och i alla stugor.

Maj 2021
   Nu har äntligen vintern släppt greppet, och det är liv och rörelse på ön. Grönsakerna fick ingen snabbstart, men purjolöken överlevde kölden. I år har jag faktiskt sett ett 20 tal ejder, mest gudingar. Hoppas ådorna har gått i lan för häckning. Vi får se om några veckor. Framtiden föds ur det förgångna sägs det, och visst, jag tänker ofta på händelser från det som passerat, när jag planerar framåt. Genom att se hur man gjorde förr kan man hitta lösningar på kniviga frågor. Jag minns från det jag var barn, de som bodde på Harstena, inte fler än att jag kände alla. Harstena har en kulturskatt väl värd att bevara. Harstena Byskolemuseum gör en viktig insats med dokumentationen.

April 2021
   April blev en kall start på våren. Och blåsigt! Man får söka lä om man vill ta lunch eller kaffe utomhus. Påskliljor och svalört blommar och en och annan gullviva. Det har varit ganska många som sökt sig ut i skärgården, en del arbetar på distans och andra är lediga. Många tänker besöka oss under sommaren, det är mycket bokat redan. Corona anpassar vi oss till när vi ser hur det utvecklar sig. Båtarna Ellen och Svanö kommer gå varje dag från Fyrudden och Arkösund Tyrislöt. Andra turer är sälsafari, tur till Häradskär och kvällsturer.

Mars 2021
   Snö och is försvann snabbt och nu går östgötatrafiken som vanligt. Det är tid att planera för säsongen. Det blir försommarbröllop på ön, och flera mindre grupper är också bokade. Ms Stella ska i sjön igen, det blev en kort period på land. Ms Ellen och Svanö ligger ännu i tryggt förvar i hamnen i Valdemarsvik men vårrustningen börjar snart. Båtarna kommer att gå dagligen hela sommaren från 23 juni. Det blev snabbstart i trädgårdslandet i år. Jag har satt lite frön som tål kyla, persilja, dill, och sallad. Några purjo som förgrott inomhus får prova om de klarar att börja växtsäsongen ute. Farmor ville, på sin tid, ha purjo och persilja när det vankades skraksoppa om vårarna. Det gick att skörda under snön om man vänt över en hink som skydd. En ”mening med livet” tycker jag är att vara en länk mellan generationer, jag tar gärna med mig barnbarnen i trädgårdslandet då och då. För familj som vill bo permanent i skärgården, har vi Elofsgården övre lägenheten ledig för helårsboende. Visning ordnas!

Februari 2021
   I början av februari kom isen och snön i skärgården, men det blev ingen skridsko is i år. Snömodd gör isen mindre bärig och transport med svävare är värdefullt för den som behöver ta sig till och från öarna. I år har bokningarna börjat tidigt och det är vad vi såg även förra året. Rådjuren finns inne bland husen nu och räds varken hundar eller folk som rör sig i byn. Sista veckan i februari smälte snön bort på några dagar. Nu väntar vi på våren och den kan komma fort då det inte finns någon tjäle i marken. Till påsk är nog dags att börja vårbruket i trädgårdslandet.

Januari 2021
   Ett år har gått tillända, förändringarna tycks inte så stora på ön. Men den nya återvinninningsanläggningen var efterlängtad och välbehövlig. Promenad och jogging slingorna fick bättre framkomlighet och det uppskattas av många. Att fiskefångsterna kring ön minskar sen flera år tillbaka oroar. Om man efterfrågar innovativa fiskare tror jag det är fel spår. Förutsättningarna har försämrats påtagligt. Vi är beredda att lägga nät varje dag om det bara finns något att hämta. Det finns en stor efterfrågan på närproducerade varor och ett stort intresse för egenfångad fisk, både hemma och på restauranger och rökerier. Flundra, abborre, gädda, sik och torsk skulle sitta fint!

MvH Gunni Lindkvist
gunni@harstena.se

 
ALLMÄNT

Jobba hos oss
Väder
Länkar
Sajtkarta
Loggboken
Var ligger närmsta...?
Om www.harstena.se
Mer information

Copyright © 1999 Harstena Turistservice