SE & GÖRA | STUGUTHYRNING | KOMMUNIKATIONER | ÄTA | HANDLA | HISTORIK | ALLMÄNT | HEM
  Loggboken 2019
 
År:   2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016
  2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008
  2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000
  1999 | 1998

December 2019
   "Välkomna till ingenting" läste jag på ett annat ställe. Det var inte Harstena, men vintertid kan man se likheter. Vintertid har vi INTE restaurang (mer än julbord) rökeri, bageri, handelsbod med incheckning och städning, det som vi i allmänhet förknippar med komfort och service. Men stugor med bergvärme och kamin för myseldning och diskmaskin, dusch/toalett finns! Och båttransporter flera gånger om dagen, skottkärra till bagage. Det är inte för veklingar att åka till Harstena på vintern, snarare entusiaster, som kan slå sig ner på en klippa (tag med sittunderlaget) vid åttatiden på morgonen och se solen rulla upp som ett klot ur havet utåt Långskär, och kalla det skådespel! Kanske lägga några vedträd på elden vid grillplatsen och fixa lunchen utomhus, ta långpromenader och bada vedeldade bastun i båthuset. Välkomna till Harstena!

November 2019
   Jakten på hemön vid allhelgonahelgen gav 3 skjutna djur. Flera gick rakt genom drevkedjan trots att den bestod av ca 20 personer. Vädret var bra och det är roligt att gå över ön, genom buskar och sly och över stock och sten. Nu är färjan på land, men tack vare Östgötatrafiken är det inga problem att ta sig ut i skärgården. November har varit ovanligt solfattigt, vi har sluppit höststormar i år och det har Inte heller varit alltför högt vatten.

Oktober 2019
   Vi har en varm och skön höst. Båtarna har tagits upp förutom Färjan som behövs för transporter. Ellen och Liden får ligga kvar i sjön över vintern. Ellen kommer att köra gästerna till julbordet på restaurang Loftet i december, nytt för året! V i bygger badrum i Elofsgården , övre plan, vilket är tänkt att göra det möjligt för en familj att bo helår om det är någon som vill flytta ut till Harstena och prova skärgårdslivet. Östgötatrafiken gör det möjligt att gå i skola och jobba på fastlandet. Vi har också en mindre lägenhet ledig för sommarboende. Rådjursjakten på öarna gav 6 skjutna djur och fler finns kvar. Nästa jakttillfälle är i november.

September 2019
   Sommaren avslutades med varma sköna dagar och det underlättar när det är dags att börja ta hand om båtar som snart ska vinterförvaras och stugor som ska ses över och underhållas. Stugorna vid Djupdalen kan hyras året om. Fisket avslutades tidigare än vanligt, ingen flundra eller abborre fanns att få trots ihärdiga försök. Grönsakslandet gav däremot som vanligt mycket att skörda, morötter, tomater, bönor och squash i mängder.

Augusti 2019
   En härlig sommar med badtemperatur för den som vill ha 20 grader. Vattnet är varmt när vi åker ut på morgonen och tar upp nät i kortärmat. Vi får dock inte så mycket flundra och abborre som vi behöver för rökning. Den flundra vi får är välmatad med mycket musslor i magen, men vi ser inte till några småflundror. Ål är det också lite mindre av, men vi får mestadels kiloålar. I ryssjorna får vi även i år abborr yngel ca 10 cm. Av förra höstens yngel har vi inte sett någon tillväxt, men det är gott om skarv. Man kan fundera över tanken att det är lagligt att jaga ejder som inte finns, men förbjudet att jaga skarv som finns i mängder. Restaurangen och bageriet har haft fullt upp och båtarna går till 25 augusti.

Juli 2019
   Vi har haft varierande väder i juli, några dagar med ganska mycket regn har gjort att det inte torkat upp helt i markerna. Sista veckan har bjudit på mycket sol och upp till 30 grader. Lugnt väder gör det lättare att se säl på sälsafari, när båten går ut till Sandsänkan med intresserade. Nästan alla turer har varit fullbokade och man har också sett mycket säl. De nya båtarna Ms Ellen och Liden har också varit fullbokade många dagar från Fyrudden och Arkösund/Tyrislöt. Fisket går ovanligt dåligt och vi får inte så mycket flundra som vi behöver, men de flundror vi får, har musslor i magen och är normalt feta. Abborren gick inte heller i år och det tycks vara allmänt efter Östersjökusten. Vi fick ju otroligt mycket abborr yngel i höstas men de har försvunnit någon annan stans. Kanske i magen på en skarv?

Juni 2019
   Vilken fin midsommar vi fick i år! Högsommarvärme blandat med lite svalare morgnar, lagom varmt under midsommardansen där ca 400 personer hade parkerat i gröngräset med jordgubbstårtor så långt ögat kunde se. Det är vår tur att vara byman i år och vi har fällt flaggstången och lagt på ett ytskikt som tål kommande vinterstormar. Midsommarafton hissas den upp igen med ny vimpel, som Ing-Britt så förtjänstfullt sytt! Bageriet har nykomna bagare som snabbt kommit igång och levererar gott bröd till ivriga kunder. Restaurangen har också startat för säsongen och fartyget Ellen har i år börjat trafikera Fyrudden- Harstena varje dag för dagsutflykter.

Maj 2019
   Nu har vi sköna dagar, potatisen är satt och bladrosetter har kommit upp även om några blev lite frostbitna! Sädesärlorna kom tidigt i år i ruskvädret och svalorna kom 6 maj, om än ett fåtal. Påskliljorna har blommat över, men styvmorsvioler växer i stora mattor i backarna, och björkarna slår ut. Nya båten Ellen af Harstena har redan gjort flera resor med glada gäng som tycks trivas ombord på fartyget. Efter midsommar kommer hon gå reguljärt från Fyrudden till Harstena. De mindre båtarna går från Tyrislöt som tidigare.

April 2019
   Frostnätterna tog över och våren körde fast, men nu börjar det bli plusgrader. Påskliljorna ger inte upp och blommade genom nysnö. Riktigt vackert! Till påsk blir det mycket folk på ön, härligt att kunna sitta utanför knuten i solen! Nu planerar vi arbetet för sommaren, mycket skall fungera med personal och boende samt aktiviteter. Bokningar börjar fylla på. Färjan är i sjön och flera båtar väntar på bottenmålning och översyn.

Mars 2019
   Mars månad har gett oss aprilväder, riktigt sköna dager och även busväder som man knappt vill gå ut i. Sista veckan ger hopp om sommar! Nu är planeringen igång och det finns mycket som behöver åtgärdas. Bl.a ska ny avloppsrening till, tiderna förändras. Lite tid i trädgårdslandet reder ut tankarna. Rädisfrön sallad och vitlök går bra att så tidigt. Det går också att hitta lite grönt till en lunchsoppa, topplök, vitlök, purjolök, persilja och jordärtskocka blir bra. Nässlor, kirskål går att hitta i backarna och får hänga med. Salladsplantor har övervintrat och med ängssyra och ramslök blir det smakrikt. Påskliljorna knoppas och svalörten blommar. Det är vår!

Februari 2019
   Att åka med Östgötatrafiken en solig dag från Fyrudden är en skön upplevelse. Senast åkte vi först till ”Söröna” i södra delen och sen till Bondekrok och där var lite drivis vid bryggan. Det är svårt att backa för att komma runt utan att skada propeller, men det gick bra. Därefter Harstena med öppet vatten norrifrån, men isflak kring postbryggan. Ca en timme på sjön och en riktig sightseeing! På land är det snöfritt och gräset är grönt men inga direkta vårtecken fast det var 10 grader varmt. Småfåglarna hördes från flera håll, vi får se om det är vår på gång.

Januari 2019
   Ingen is ännu, så det går bra att ta sig ut i skärgården med Östgöta trafikens båtar. Det blåste kraftigt efter nyår och en del tegelpannor for av taket på båthuset, men nu är det åtgärdat. Taket känns brant när sjön är strax nedanför! Även en del andra reparationsarbeten går att ta sig an under vintermånaderna, och en hel del planering för kommande säsong krävs också. I övrigt är det stilla på ön, det är påfallande tyst, inte ens fågelkvitter hörs och havet är lugnt idag.

MvH Gunni Lindkvist
gunni@harstena.se

 
ALLMÄNT

Jobba hos oss
Väder
Länkar
Sajtkarta
Loggboken
Var ligger närmsta...?
Om www.harstena.se
Mer information

Copyright © 1999 Harstena Turistservice