SE & GÖRA | STUGUTHYRNING | KOMMUNIKATIONER | ÄTA | HANDLA | HISTORIK | ALLMÄNT | HEM
  Loggboken 2022
 
År:   2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016
  2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008
  2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000
  1999 | 1998

December 2022
   Nu är alla båtar uppe och vintersäkrade. Det känns alltid skönt att ha hunnit med innan snön, som kom tidigt i år. Det kan annars leda till många extra arbetstimmar att skotta snö. Även vatten är avtappat där det behövs. Då känns det som att vi kan ta det lugnt några timmar. Vi tar söndag, säger vi ibland mitt i veckan och tar en långpromenad utåt ön. Förr satt man vid härden eller fotogenlampan och täljde rönnpinnar till höräfsor eller gjorde en ene kont att bära potatis i, hem från åkern. Dem har jag sett i bruk innan plasten tog över. En del näverburkar och träskrin tillverkades också, och vantar stoppades och strumpor stickades. Alla fiskegarn skulle lagas upp, och kanske bindas nya. Det prövade jag som barn. Inte så svårt när man hade en kavel, så alla maskor blev lika stora. Morgonsolen stiger ur havet vid åttatiden på morgonen. På eftermiddagen steker vi strömming i het stekpanna, i rågmjöl och lämpligt saltad. Det är långt till vårens strömmingsfiske men varför vänta när frysen löser tillgången på fisk?
Sälar finns det gott om. Få se om det blir någon strömming över till oss i vår?

November 2022
   Första rådjursjaktdagen på öarna gav 4 djur. Småregnigt men det tycktes inte bekymra entusiastiska jägare. Första rådjuret går till jaktmiddagen vid Allhelgona. Då är också nästa jaktdag. Jakt och fiske var förr viktigaste försörjningen på Harstena. Några kor och grisar förstärkte mathållningen, men något jordbruk utöver höskörd, potatis och lite grönsaker bedrevs inte på ön. Flera andra öar runt om, hade lantbruk som viktigaste försörjning och fisket blev därför ofta eftersatt jämfört med Harstena, som inte hade gärden i sina marker utan kunde specialisera sig på jakt och fiske. Dagens sysslor ser lite annorlunda ut. Fågeljakten ger inte så mycket och fisken lyser med sin frånvaro. Nu är turismen en viktig näring. Ännu har vi några båtar kvar i sjön och vatten ska stängas av i en del stugor och andra utrymmen. Sen kan vintern få komma. Stugorna vid Bageriet är öppna att hyra hela året. Bergvärme och kamin håller värmen. Fina dagar med utematlagning vi grillplatsen kan vara härligt med utsikt över havet mot Långskär. Har man tur kan man se säl ända inne vid land, och höra deras ljud när de blåser ut luft genom näsborrarna efter ett djupdyk. Är det lugnt hör man den oftast innan man ser den.

Oktober 2022
   För 2 år sen skrev jag: ”För den som vill bli skärgårdsbo på riktigt finns en lägenhet med 3 rum och kök och 2 sovalkover ledig att hyra för permanentboende, Elofsgården övre, se hemsidan. Inget för veklingar, men att åka skolbåt och jobbresor är möjligt med Östgötatrafikens båtar från Fyrudden. Visst krävs det lite extra planering och framförhållning när man bor på en ö, även om datorn och telefonen löser mycket.” Det finns fortfarande möjlighet att hyra Elofsgården övre. Hittills har vi hyrt ut sommarveckorna, men permanentboende är inte så många som vågar sig på. Hösten har varit lugn med lite lagom regn, bra för grundvattnet, även om vi har avsaltningsanläggning för sommarsäsongen. Nu har jag grävt upp potatisen men rödbetor, och morötter och grönkål klarar sig ett tag till. Härligt med egna grönsaker!

September 2022
   September är härlig med sin bleka sol och starka färger i rött och gult. Tag vara på dagarna för snart kan frosten skicka löven ner i drivor och så står mest astrar och grönkål kvar. En sommarsäsong går fort men nu är tid att pröva höstens möjligheter. Tag med barnen till ön med höstlovskul aktivitet. Varför inte bygga enkelt vindskydd med pressening, ta sovsäck och övernatta i det fria under stjärnorna? Kallt? Stuga finns nära vid behov, och grillplatsen bjuder kanske varm choklad. Alla barn borde ha övernattat ute någon gång, för att spara i minnesbanken till kommande tider. Nu börjar vi ta upp båtar och reparera ett och annat, men fortfarande är stugor uthyrda. Ett stort bröllopsarrangemang med skärgårdsresa finns också kvar i agendan.

Augusti 2022
   Augusti månad har ett lägre tempo. Nu kan man se människor promenera till bageriet på morgnarna. I juli springer de flesta, och även tillbaka med påse i handen. Folket på ön har sina gympapass på skolslätten ett tag till, engagerar många. Ytterligare några konferensgrupper är inplanerade i slutet av månaden. Att åka på sälsafari har också varit uppskattat. Passagerarbåtarna från Fyrudden och Arkösund går dagligen till 28 aug. Att de inte går så snabbt och drar mindre drivmedel bidrar säkert till populariteten. Man ser nu flertalet större motorbåtar köra sakta och att segla tycks vara inne nu. Liksom att paddla kajak. Bra för miljön. En skogsbrand på Fliset har släckts och bevakats. Vi vet inte vad som orsakade branden men försiktighet med cigaretter och grillar är nödvändigt!

Juli 2022
   Flunderfisket har gått sämre än vi hoppats. Vi jobbar på men förväntar oss inte de mängder vi behöver. Böckling och abborre finns och ål från licensierad fiskare!
När flunderfisket ligger nere har vi gått över till fönstermålning i stället. Vädret är bra och det torkar över dagen så det går att hänga på fönstren innan kvällen. Det finns en och annan ledig stuga så det är bara att gå på med målarpensel och kitt. Vi har en fin sommar, våra gäster tycks kolla väderleksrapporten och bokar med kort varsel. I trädgårdslandet har jag allt jag behöver till grytorna och en del till vintern. Potatisen räcker säkert till mars månad.

Juni 2022
   Nu är säsongen i gång igen. Bageriet börjar baka och servera kaffe. Ganska många grupper har fått klara sig med medhaft kaffe under våren, men vi har haft en del konferenser med mat och boende. Restaurangen öppnar till midsommar. Våra båtar är i sjön och Ellen och Svanö har gått flera turer på försommaren. Det har varit lite mer bokat i stugorna under våren än tidigare år. Flera semestrar kanske i Sverige? Men de kalla nätterna har ännu hållit igen grönsakerna i trädgårdslandet. De första jordgubbarna lyser ändå röda och rädisorna klarar sig bra, liksom sallad och dill. Nu får vi snart ut och prov fiska, det är alltid spännande.

Maj 2022
   Baljväxter förbättrar jordens kväve med hjälp av solsken och växtens naturliga fotosyntes. Bra va? Och gott! Det blir sockerärtor och bondbönor i år med. Och vaxbönor och röda bönor. Nu känns det som sommar eller åtminstone försommar. Svalört blommar överallt och de dubbla påskliljorna lyser gult. Kylan på nätterna är ännu påtaglig. ”Ellen” har gått sin första tur med gäster och kommer snart att ligga på Fyrudden igen. Några båtar har också landat i hamnen på Harstena och solstolarna åker fram. Vi jobbar på med reparationer och förbättringar här och där. Skolungdomar och paddlare dyker upp i veckan och några konferenser är inbokade.

April 2022
   Våren är här, veckorna går fort och så mycket snö fick vi inte. Många har varit på ön i påsk och de har haft soliga dagar. Vi har jobbat med avloppsreningsanläggningen under hela månaden med grävning och rörläggning och har haft torra marker att hantera. Nu är det äntligen klart, hopkopplat och i funktion. Ellen får ny målarfärg inför säsongen och det blir många båtturer redan i maj. Stugorna ska ställas i ordning och konferenser planeras. Sommaren är nästan i gång, men inte så varmt på nätterna. Det gör att det jag sått inte kommer i gång, men jordärtskocka, persilja, gräslök, topp lök och purjolök finns kvar från förra året. När vi åkte från Fyrudden häromsistens låg en säl uppe på ett litet skär vid farleden. Länge sen jag såg en säl på 20 m håll!

Mars 2022
   Mer om att minska markbearbetning och lägga tillbaka organiskt material som ger ökad kolinlagring i jorden. Visst är det en hel vetenskap, men det behöver inte vara svårt: gräv inte i din egen lilla täppa, lägg på det du har i form av ogräs och gräsklipp och du fångar in bunden koldioxid och lagrar den i marken, sen sköter maskarna resten, luckrar och gödslar. Det ger högre mullhalt i markens översta skikt där du odlar, och reducerar koldioxidhalten i atmosfären, alla bäckar små.... ingen konstgödsel behövs.

Februari 2022
   Det blev inte mycket is, och inte snö heller. Östgötatrafikens båtar har gått som vanligt. Men högt vattenstånd har vi haft och det är alltid oroande. Lätt att lägga kvar saker nära sjön utan tanke på vattnets kraft. Nu börjar det snart bli tid att gräva för den nya reningsanläggningen. Grävare och lastare är förberedda och grusmaterial beställt. Vi väntar in lite stabilare väder. Trädgårdslandet är snöfritt. Jag gör som i naturen, bortrensat ogräs får ligga uppepå jorden, det håller fukten. Maskarna äter upp det, luckrar jorden till perfekt gödning. Sen är det bara att peta i lite frön. Jag väntar med vattning så länge som möjligt så att rötterna söker sig neråt. I år tror jag många kommer att vilja odla mer än vanligt i dessa osäkra tider. Ukrainas situation oroar mig mycket och ökade drivmedelspriserna för med sig bekymmer för alla och envar.

Januari 2022
   Det nya året har börjat med en snäll vinter och båtarna kör som vanligt. När man bor i skärgården är öppet vatten att föredra. Isarna är ofta vanskliga att färdas på. Svävaren underlättar om det blir nödvändigt att ställa in båtturerna. Rådjuren går inne i byn nu, persiljan och gräslöken är uppäten så de har inte mycket intresse för trädgårdslandet. Vattenståndet är inte onormalt högt för årstiden men det är viktigt att se till uppdragna båtar och att det är undanplockat i båthus. Materialet till reningsanläggningen är på plats på ön, så det är bara att köra i gång med arbetet i vår. Bokningar för boende och skärgårdsturerna börjar fylla på, och vi hoppas på en fin sommar.

MvH Gunni Lindkvist
gunni@harstena.se

 
ALLMÄNT

Jobba hos oss
Väder
Länkar
Sajtkarta
Loggboken
Var ligger närmsta...?
Om www.harstena.se
Mer information

Copyright © 1999 Harstena Turistservice