SE & GÖRA | STUGUTHYRNING | KOMMUNIKATIONER | ÄTA | HANDLA | HISTORIK | ALLMÄNT | HEM
  Loggboken 2020
 
År:   2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016
  2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008
  2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000
  1999 | 1998

December 2020
   Flytta utomhus i jul! Inför de stundande helgerna har Harstena allt vi behöver för att undvika smittspridning. Östgötatrafikens båtar är corona anpassade med få passagerare åt gången och handsprit. Och man kan boka stugor för de personer som normalt bor tillsammans. Gäller även den vedeldade bastun. Vill man träffas flera, passar det utmärkt vid grillplatsen där det är lätt att hålla avstånd, och den fantastiska utsikten gör vilken grillkorv som helst magisk! Långpromenad ut åt ön över stock och sten är stärkande inför den väntande glöggstunden. Och julbordet behöver kanske bara bestå av några få rätter! Tomten tror jag bor i en ihålig ek vid Gärdena. Det gjorde han när jag var barn i alla fall.

November 2020
   Det blev en skön höst, milt och inte onormalt högt vatten. Det börjar bli tid att tappa av vatten i de hus som har sommarvatten. Jakten inbringade 5 rådjur men jaktmiddagen får vänta till nästa år. Många är fortfarande i sina stugor över helger eller jobbar på distans. Dagarna blir kortare, det är fint att ta en promenad utåt ön medan solen är uppe. Den vedeldade bastun är bokad ibland av friskusar som tar ett bad vid bryggan. Trädgårdslandet får påhälsning av rådjur ibland men fortfarande finns jordärtskocka, purjolök, sallad och nyuppkommen dill. Persiljan är eftertraktad av rådjuren, sätter jag över lite skydd får jag behålla tillräcklig. Det finns möjlighet att boka stugor över jul och nyår, om man vill ha en lugn helg. Båtarna går som vanligt utom jul- och nyårsafton. Bokas senast dagen innan avresan.

Oktober 2020
   För den som vill bli skärgårdsbo på riktigt finns en lägenhet med 3 rum och kök och 2 sovalkover ledig att hyra för permanentboende, Elofsgården övre, se hemsidan. Inget för veklingar, men att åka skolbåt och jobbresor är möjligt med Östgötatrafikens båtar från Fyrudden. Visst krävs det lite extra planering och framförhållning när man bor på en ö, även om datorn och telefonen löser mycket. Arbeta hemifrån? Jobb finns också att söka i Valdemarsvik inom vård och skola eller varför inte bli målare på Harstena? Jobbar man hemma är det oslagbart att ha naturen inpå knuten, de dagliga rundorna i skog och mark börjar först med en blick utöver havet och en tröja åker av eller på, efter att ha koll på hur mycket det blåser. Står skidorna vid knuten är det bara att dra iväg. Just nu är det dags för de årliga jaktdagarna och en gemensam arbetsdag. Vi har stora ytor att röra oss på så corona behöver inte bli något problem om alla har uppmärksamheten på topp.

September 2020
   Det varma vädret kom tillbaka och turismen höll i längre än normalt och ser ut att fortsätta framöver. Efter skolstart är det mest en och två personer eller grupper som bokar stugorna. Bastun är flitigt använd trots värmen, och även kajakerna.. Nu får man ta med sig en egen brödlev för bageriet har stängt för säsongen. Man kan hyra övre delen av bageriet för grupper och konferenser, upp till 12 personer kan sitta glest för måltider, arbetsgrupper kan hålla till på övre planet i båthuset innanför restaurangen. Några grupper är på gång i oktober och november.

Augusti 2020
   Flundrefisket blev inte vad vi hoppades på. Svårt att förstå orsakerna. Skarvarna tycks ha gett upp och flyttat någon annan stans där det finns bättre födotillgång. Vi har gått över till att fiska abborre för rökning och det är också gott. Juli vädret blev varierande, men endast ett sälsafari fick ställas in pg. av hårt väder. Stugor och passagerarbåtar har varit fullbokade, och vi tycks ha klarat av att hålla avstånd för corona. Det finns gott om plats runt båthuset för borden vid restaurangen. Efter skolstart är det mest en och två personer eller grupper som bokar stugorna. Bastun är flitigt använd trots värmen och även kajakerna. På skolslätten har det varit glada gympare 3 gånger i veckan, och dessemellan ser man joggare på slingan runt byn. Flisfjärden har varit väl utnyttjad, hela sommaren. Därifrån går också en joggingslinga, man ser många ha bråttom med bullpåsar i handen på vägen tillbaka till båten.

Juli 2020
   Riktigt önskeväder för de som haft möjlighet att vara på sjön de första veckorna i juli, lite svalare sen, men fortfarande en sommar bättre än normalt. Stugorna har varit fullbokade i juli av gäster som inte skulle kommit hit om inte corona satt stopp för utlandssemester. Många uppskattar också enkelheten på Harstena, att det är en självklarhet och lätt att hålla avstånd på ön. Det kommer att finnas stugor att hyra för den som vill prova på att jobba på distans, och 2 helårsuthyrda stugor blir lediga. Östgötatrafiken går varje vardag flera turer och en på söndagar.

Juni 2020
   Juni blev en månad att minnas som varmare än normalt. Många gäster uppskattade det och stugorna blev så gott som fullbokade. I Elofsgården har vi nu en lägenhet klar att hyra för permanentboende. Kanske för en familj som tröttnat på trängsel i stan och upptäckt att det går att jobba på distans? Se hemsidan Elofsgården övre. Vi har börjat fiska flundra och vi hoppas få tillräckligt för rökeriets behov. Vi är lite försiktigt optimistiska.

Maj 2020
   Nu har vi fått aprilväder efter de sköna sommarveckorna. Svalorna kom som vanligt 5 maj, och det kvittrar överallt. I trädgårdslandet händer inte mycket med nysådden och potatisblasten vill knappt komma upp. Det som finns kvar från förra året frodas. Vitlök, purjolök, topplök , persilja, jordärtskocka och jordgubbsplantor och ruccola. Självsådd dill bryr sig inte om vädret så den är på gång och päronträden blommar för fullt, otroligt vackert! Det kyliga vädret håller i alla fall barkborrarna i schack. Klär man sig väl är det bara att gå ut i solen. Det är mycket som ska bli gjort så här års. Coronatider gör att verksamheter som bageri, restaurang , stugor och båttrafiken ska planeras väl så att vi förhindrar smittspridnig. Alla verksamheter har möjlighet att sitta ute och vi ser till att alla följer regler om att hålla avstånd.

April 2020
   Våren kom tidigt. Ingen is i år. I mitten av april är potatisen redan satt och diverse fröer nermyllade. Coronakrisen har inte nått Harstena men alla är väl medvetna om problemen och håller avstånd. Det är gott om plats på ön och vi behöver inte trängas. Småfåglarna håller konsert. Sädesärlan kom första veckan i april och trutarna har också kommit. Vi har fått ett par fina veckor med sommartemperaturer Nu är dags att se över stugorna tills de första gästerna anländer, och båtarna rustas.

Mars 2020
   Vi har haft otroligt högt vattenstånd, ca 1 m högre och ganska blåsigt! Då får man räkna med att prylar kan segla iväg om man inte förberett ordentligt.Det är en del av skärgårdslivet att definiera naturens växlingar och planera åtgärder, särskilt om man är ”utbo” och inte finns på plats när det gäller. Många uppdragna båtar är därför fastbundna även när de ligger på land! På Harstena är det gles befolkning höst-vinter-vår, det ger utrymme, frihet, avskildhet och mervärde för den som trivs med naturen inpå knuten. Långa avstånd får kompenseras med datoriseringen och videokonferenser. I skärgården bor ofta kreativa människor.

Februari 2020
   Våren kom före vintern i år. Många gråmulna dagar och en och annan solglimt, milt och ingen is eller snö. Vi renoverar Elofsgården övre plan med havsutsikt, tre rum och kök, för åretruntboende om det kan inspirera någon att bli skärgårdsbo. Luft-vatten värmepumpen är installerad och diskmaskinen. Duschen byggs till och rummen målas om. Du som drömmer om att bo i skärgården – här finns möjligheten! Arbetspendling och skolbåt fungerar bra med Östgötatrafiken alla vardagar.

Januari 2020
   Nyårsafton gjorde vi en promenad upp till Alsundet, och det var röjt och inga svårigheter att ta sig fram. Sen hakade vi på korvgrillningen på Skolslätten till lunch, och i år var det ca 30 personer vid grillarna. På eftermiddagen hade vi en tipspromenad runt Sjöängen med vårt lilla gäng söm gjort till tradition att fira nyår på Harstena. Januari har inte bjudit på vinterväder men det kommer kanske. Ljuset är ändå på väg tillbaka!

MvH Gunni Lindkvist
gunni@harstena.se

 
ALLMÄNT

Jobba hos oss
Väder
Länkar
Sajtkarta
Loggboken
Var ligger närmsta...?
Om www.harstena.se
Mer information

Copyright © 1999 Harstena Turistservice