SE & GÖRA | STUGUTHYRNING | KOMMUNIKATIONER | ÄTA | HANDLA | HISTORIK | ALLMÄNT | HEM
  Loggboken 2024
 
År:   2025 | 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018
  2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010
  2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002
  2001 | 2000 | 1999 | 1998

December 2024
   Snart tid att börja ett nytt år. Vi har inte fått vinter än. När jag var barn tycker jag att det sällan var snö till jul, lite frost kunde det vara men inte snö, så man kunde ta fram skidor eller skridskor. Att åka skridskor på Djupdalen var ett nöje som ofta fick vänta, en vuxen måste ta sig tid att prova isen, så att inget barn plurrade. Vi provade isens tjocklek på egen hand och försökte få någon förälder att ta beslutet. Sen var det dags för vilda piruetter och bandyklubborna fram. Barnaskaran var inte så stor men roligt hade vi. Skidor åkte vi mest i backar, ju högre desto roligare. När jag går förbi lagårdsberget kan jag riktigt känna hur högt jag tyckte det var. Och om man betänker hur ofta vi körde omkull så var det ju fullt tillräckligt högt. Det är tyst och lugnt i skärgården nu, solen går upp kl. 8 ute vid Långskär. Isen börjar lägga sig på Djupdalen.

November 2024
   Vi har haft en fin höst med flera soltimmar än förra året. Härligt! Trädgårdslandet får gå i träda och ogräset breder ut sig och vissnar ner till i vår. Men än finns morötter, grönkål, purjolök, lök, gräslök, jordärtskocka och persilja och en del fröer att ta hand om, dill och persilja frösår sig självt. Joggingslingan runt byn är använd även så här års. Det är bekvämt att ta sig fram på grusade vägar. Roddbåtar ligger på land, det är skönt att inte behöva lägga möda på att ösa och se till att de inte far illa när vattnet höjer. Det har dock inte varit extremt högt vatten i höst. Nyponen lyser röda och blir till god soppa efter promenaden runt ön. Det blev inte några trattkantareller i år, för torrt i markerna, tänker jag. Vår natur är en gemensam resurs, och med den vackra utsikten är det så bra ordnat att om jag ser mig omkring så finns den ändå kvar lika generöst till allas beskådande. Visst är det underbart med soliga novemberdagar!

Oktober 2024
   Sensommarvärme ända in i oktober! Det gör den nalkade hösten lättare att ta sig igenom. Fortfarande finns en del uppgifter kvar att ta hand om med båtar och stugor. Andraskörden av potatis hann att växa till sig. Vi ser nästan ingen sjöfågel och bekymrar oss över det. Inte ens skarven syns till, det finns inte mat nog att försörja de stora skaror vi haft tidigare. Änder är det som finns kring ön, de klarar sig med bottenvegetation. Arbetsdagen i samfälligheten avlöpte med sol och vackert väder. Många uppgifter att utföra, både vassrensning och snickeri/målning.

September 2024
   Föregående månad avslutade med fantastiskt fint väder, runt 20–25 grader varmt. Skärgårdsbåtarna kör förbokade turer och restaurangen har hållt öppet en extra helg med tanke på det sköna sensommarvädret. Boende kan bokas dygnsvis hela året om, och en lägenhet finns att hyra för permanentboende. Nu är det också tid för oss att se över stugorna och då är det härligt att inte regn stökar till kring husen och att tvätten blir torr på en liten stund. Det är också tid att skörda för vinterbehov i trädgårdslandet. Squash, gurka, bönor och tomater står på tur. Rådjuren har upptäckt mangold och persilja som verkar vara speciellt gott. Det blir även tid att sitta vid förstukvisten och läsa bok i lugn och ro. Att plocka lingon och blåbär är roligt och kan ses som motion och rörelseträning i terräng.

Augusti 2023
   På ön finns många saker att göra. Allt roligt ligger inom promenadavstånd. Vandringsstigar finns i skog och mark, och förutom att bada och fiska kan man besöka det lilla muséet som visar hur livet i skärgården var förr. Det finns också ett rökeri där man kan köpa rökt fisk, och bageriet har bullar och matbröd. Handelsboden och restaurangen ser till att man inte behöver gå hungrig. Vill man åka på äventyr kan sälsafari eller besök på Häradskärs fyrplats bokas på www.skargardskompaniet.se Nu börjar flundrefisket gå sämre men vi får en och annan torsk. Riktigt roligt! Vi får lite strömming i näten och räknar med att torsken följer den. Piggvar och sik finns också men i mindre mängd. Abborre syns inte till, men enstaka gäddor, som får gå tillbaka i sjön. Fortfarande har vi högsommarvärme och varmt i vattnet. De som är lediga nu är nöjda.

Juli 2024
   Söker du klippbad med utsikt över havet? Svalt uppfriskande vatten? Välkommen till Harstena. Här kan ni bo i stugor på ett skärgårdshemman, och vandra runt på upptrampade stigar i skogen eller följa strandlinjen och hitta en egen klippa att söka lä vid om det blåser från havet. Ön har båtförbindelse med fastlandet och det är möjligt att parkera bilen på Fyrudden. Från hamnen till stugan är det cirka 600 m och du checkar in i handelsboden i hamnen och promenerar till stugan på några minuter. Många åker nu med Ellen af Harstena som går ut kl. 10 från Fyrudden och tillbaka kl.15 varje dag. Fisket av flundra har gått bättre än förväntat så här långt in på säsongen. Vi ska prova abborre och sikfiske också, och strömmingsfisket har gått bra, så vi är nöjda hittills. Rökeriet behöver fisken. Grönsakslandet gav midsommarpotatisen och jordgubbarna. Nu kommer bönor, mangold. Tomaterna och gurkan är på tillväxt och morötter och lök ger god skörd.

Juni 2024
   Det har varit fullt upp med underhåll och ombyggnadsarbeten på skärgårdsbåtarna och nu är alla 3 i gång med turer i skärgården, både bröllop och begravning, turer till Harstena, Häradskär, Gubbö kupa m.m. Skepparna är intrimmade och menyn anpassad till sjölivet. Nu börjar Ellen, Svanö och Athene gå på turlista till slutet av augusti. Välkommen att boka på www.skargardskompaniet.se På ön är förberedelserna i full gång, stugbokningar har börjat, och bageriet, handelsboden, rökeriet och restaurangen kör i gång till midsommar. Vi har haft flera veckor varmt sommarväder och de som varit tidigt ute med stugboende har fått härliga dagar.

Maj 2024
   Fiskar är långlivade, och påverkas av förändringar i miljön, de samlar på sig gifter, är beroende av sitt vatten som påverkas av mänsklig aktivitet, försurning, övergödning, klimatförändringar, miljögifter. För hårt fiske kan också påverka fiskbestånd, genom storleks- och åldersstruktur. Men vi fiskar med garn och kan knappast ta så många flundror eller abborrar att det kan påverka reproduktionen i området. Vi följer den nya säsongens fiske med stort intresse. Nu rustas båtarna för turerna i sommar och stugorna börjar redan vara bebodda, trädgårdslandet ska ha en snabbstart efter den hårda våren. Några potatisar är i jorden för midsommarsillen. Det är mycket nu!

April 2024
   Jag vill rekommendera att åka till vår skärgård året runt! Vädret skiftar. I början av april fick vi vinter igen, storslagen miljö, med snö på kobbar och skär! Då kan man njuta av unika vidder och smaka på sältan i vågskvalpet, isen försvann tidigt i år! Boka gärna övernattning och bastu. Kanske tar du ett iskallt dopp. Det går även dagsturer för besökare som inte vill sova över. Sälsafari och vandring har sin tjusning, men att sitta på en klippa och bara vara, är en aktivitet som ger lugn inombords. Att sitta och glo, som en av våra kändisar sa. Att njuta av tillvaron och blicka ut över ett ändlöst hav, tyst och stilla, så vanligt att det är ovanligt! Gör en tidig semestertripp för att uppleva skärgården med den spännande kulturmiljön när det är mer folktomt. Köp med ingredienser till en picknick. Man kan göra hur lyxigt eller enkelt man vill. De som åker till Harstena återkommer ofta på nytt. Och på nytt!

Mars 2024
   Det började med soliga dagar som verkligen piggar upp! Isen lade sig i februari, men Östgötatrafiken gick efter tidtabellen. Svävaren tar sig fram överallt, både över is och vatten. Härligt att få en tur kring öar och skär och träffa öbor som man inte ser på sommaren när många kör med egna båtar. Förr i tiden var havet en stor tillgång för människorna. Man ville gärna bosätta sig och skaffa sin försörjning på öar. Det gick att förflytta sig och sina varor med båt på ett enklare sätt än på fastlandet där man var hänvisad till hästen eller att vandra. Men havet har också en obändig kraft när stormen vräker in, båtar och segel kunde lätt brytas sönder vid hårt väder. Utvecklingen har verkligen gått framåt med nya material i båtarna och fiskegarnen, men vi håller fortfarande liv i vår gamla hombåt av ek, som ger en speciell känsla, när vi fiskar kring Harstena.

Februari 2024
   Under min barndom sommarjobbade jag hemma och sålde glass, men det fanns nog aldrig några tankar om att bli kvar på Harstena, och börja jobba ”på riktigt” på fastigheten. Efter utbildningen var jag ute och såg mig om på flera håll i landet, träffade min man och vi upptäckte att vi gärna var mångsysslare, relativt spontana och inte rädda för att att jobba intensivt och hårt. Min familj blev också glada då jag och min sambo på 60-talet visade intresse för att ta del av verksamheten på hemmanet på ön under fritiden. För mig kändes det viktigt att gården skulle vara livskraftig även i framtiden. Där fanns ett färdigt kundunderlag med direktförsäljning, skog, fiskevatten, båtar, utrymmen, verktyg och redskap. Ett fungerande koncept som vi gärna ville bygga vidare på. För min man som utbildade sig till skogvaktare var det i första hand skogen och träbyggnaderna som kändes spännande att ta hand om och tillsammans började vi också röka fisk till direktförsäljning. Där fanns en nisch som inte far hade tid med, han jobbade från morgon till kväll med fisket. Jag tog över uthyrning av stugorna och mor Stella jobbade med kioskförsäljning och matservering. Tillsammans kunde vi lägga mer kraft på verksamheten och utveckla företaget. Så kan det gå till i ett generationsskifte.

Januari 2024
   Nu har ett nytt år börjat och det är redan några minuter ljusare. Vad kan man se på ön på vintern? Det är skönt att ta en promenad till Flisfjärden över stock och sten och andas både havs och skogsluft. Att gå förbi gärdena med de smala åkerlapparna som avtecknar sig genom snön, användes för potatisodling och väcker minnen från potatisloven under skoltiden. Grisen skulle ha sin del och matpotatis för vintern var det noga med, inga skador fick finnas på det som skulle förvaras till sommaren. Sättpotatis sorterades ut under vintern, all potatis broddades om det började växa när värmen kom. En bra källare var guld värt. Under 17 00- talet genomfördes skiftesreformen men inte på Harstena, här var inte mycket åkermark att skifta. Det fortsatte med sämjedelningen. Går man promenaden runt Båtsviken i stället, ser man de små bodarna där alla satt och lagade och byggde om sina ålhommor inför sommarsäsongens fiske. Jag kan fortfarande i mitt minne se gubbarna sitta med nät över knäna och laga eller binda nytt. Eller tog de en tur till grannen och dryftade spörsmål av allehanda slag. Tider har gått sen dess.

MvH Gunni Lindkvist
gunni@harstena.se

 
ALLMÄNT

Jobba hos oss
Väder
Länkar
Sajtkarta
Loggboken
Var ligger närmsta...?
Om www.harstena.se
Mer information

Copyright © 1999 Harstena Turistservice